Међународна конференција ,,Сигурност хране: Наука у акцији’’ окупила стручњаке из региона и свијета
Поводом обиљежавања Свјетског дана сигурности хране, 3. и 4. јуна 2025. године, у Мостару је одржана Међународна конференција под називом ,,Сигурност хране: Наука у акцији’’, у организацији агенције за сигурност хране Босне и Херцеговине.
Кроз Конференцију је промовисана и Кампања #PlantHealth4Life, гдје је и Управа БиХ за заштиту здравља биља узела активно учешће, коју смо започели 12.05.2025. године, те су представнице стручних Одјељења које раде на Кампањи имале задовољство учешћа. Представљен је и значај ЕУ законодавства о здрављу биља, који игра важну улогу са фокусом на надзор и рано откривање штетних организама биља, као и да се промовише смањење употребе пестицида. У овом контексту, постоји потреба за наставком напора на подизању свијести о ризицима по здравље биља међу јавношћу и заинтересованим странама.
Конференција је окупила више од 100 учесника из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Црне Горе, укључујући представнике релевантних институција, академске заједнице и међународних организација, међу којима су Свјетска здравствена организација (WHO), Организација за храну и пољопривреду (FAO) и Европска агенција за сигурност хране (EFSA).
Излагања су обухватила различите аспекте сигурности хране. Посебна пажња посвећена је темама као што су:
– Норовируси као водећи узрочници болести преносивих храном;
– Бактерија Xylella fastidiosa, која представља значајан ризик за здравље биља; и
– Антимикробна резистенција (АМR), као глобални изазов који захтјева мултисекторски приступ.
На конференцији су представљени резултати истраживања студената Фармацеутског факултета Универзитета у Сарајеву, који су испитали ниво повјерења потрошача у сигурност хране и спремност грађана Босне и Херцеговине на прихватање алтернативних извора протеина, попут инсеката.
Дио програма био је посвећен и постер презентацијама, које су обухватиле прехрамбене навике и нутритивни статус адолесцената у БиХ, контролу и праћење резидуа пестицида, валидацију рока трајања хране и друге теме из области здравља и заштите потрошача.
Новоименовани директор Агенције за сигурност хране БиХ, додијелио је захвалнице институцијама за вишегодишњу успјешну пословну сарадњу, а међу њима и Управи БиХ за заштиту здравља биља.
Конференција је била прилика за размјену знања и искустава у контексту концепта ,,Једно здравље’’ (One Health), који повезује здравље људи, животиња и биља у циљу унапређења сигурности хране и очувања здравља популације.